Reklam Üst

Kanal istanbul Proje Maliyeti Nedir

Kanal İstanbul Projesinin Maliyeti Nedir?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TRT Haber'e konuk oldu. Kanal İstanbul projesini anlattı. "İnşallah haziran sonu itibarıyla ilk köprümüzün temelini atacağız" dedi.
Bakan Karaismaioğlu, TRT Haber özel yayınında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.


Hayatın ve yaşamın olduğu her yerde var olduklarını belirten Karaismailoğlu, ülkenin her yerini birbirine bağlayıp vatandaşa kaliteli hizmetler yapmak istediklerini ifade etti.
Kanal İstanbul'un en önemli projeleri arasında yer aldığına dikkati çeken Karaismailoğlu, projenin uzun süredir ülke gündeminde bulunduğunu, "hiçbir şey yapılmadı" algısının doğru olmadığını kaydetti.
"Alternatif su yolu Kanal İstanbul olacak"
Karaismailoğlu, 2053'ün, 2071'in ve ülkenin 100 yıllık planlarını yaptıklarını dile getirerek, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı gibi projelerin güç ve vizyon istediğini ifade etti.
Karadeniz'in artık ticari bir göl olmaya başladığına dikkati çeken Karaismailoğlu, İstanbul'dan geçen gemi sayısının 50 bini bulduğunu bildirdi.
Gemi hacimlerinin büyüdüğünü vurgulayan Karaismailoğlu, bunu kaldıracak yapıya ihtiyaç olduğunu, İstanbul Boğazı'ndan güvenli geçiş için sadece 25 bin gemi geçişinin olması gerektiğinin altını çizdi.
İlerleyen zamanlarda İstanbul'dan bu gemilerin geçemeyeceğine işaret eden Karaismailoğlu, "Beklemeye başlayacak ve sıra olacaklar. Alternatif bir su yolu Kanal İstanbul olduğu için burayı kullanacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

"Kaybedeceğimiz su havzasının daha fazlasını 2 barajla kazandıracağız"
Lider ülke olmak için Kanal İstanbul'un olmazsa olmaz olduğunu, eşi benzeri olmayan boğazlara sahip çıkılması gerektiğini belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
"Kanal İstanbul'un maliyeti yaklaşık 15 milyar dolar. İhaleye çıkılınca bu rakamlar düşecektir. Genel projeye yük getirmeden bu projeyi yapacağız. Haziran sonu itibarıyla ilk köprümüzün temelini atacağız, 6 köprümüz var. 6 köprünün maliyeti 1,4 milyar dolar olacak. Yapım sırasında 500 bin kişiye istihdam sağlayacak. 2021 yılı Kanal İstanbul için çok hareketli bir yıl olacak. Hem ülke ekonomisi kazanacak hem stratejik güç sağlayacak. Bu projeyle ilgili bizden bilgi isteyen ülkeler var. Kendi ölçeğinde dünyanın en sıralı projelerinden biri olacak. En az 5 yıl sürmesi gerek bir proje gibi gözüküyor. İnşallah bitirip ülkemize kazandıracağız."


Karaismailoğlu, projenin 200'e yakın bilim adamıyla hazırlandığını belirterek, karşı çıkan zihniyetin birinci boğaz köprüsünün de yapılmamasını istediğini anımsattı.
Yeşil alanların dışarıda kaldığını, hiçbir yeşil alanın zarar görmeyeceğinin altını çizen Karaismailoğlu, "Buradaki kaybedeceğimiz su havzasını yeni yapacağımız 2 barajla çok daha fazlasını İstanbul'a kazandıracağız. İstanbul'u susuzlukla tanıştıran, çöle döndüren CHP, bize su konusunda dersi vermeye çalışıyor. 24 saat akan gürül gürül akan bir suyu kazandıran, barajlar yapan AK Partiye bunu söylemek onların hiç haddine değil." ifadelerini kullandı.
İkizdere'deki taş ocağı
Bakan Karaismailoğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı ve bölgede işletilecek taş ocağına ilişkin net mesajlar verdi:
"Rize Lojistik Limanı 30 farklı sektörde 8 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bölgesel kalkınmaya önem veriyoruz. Bu limanı da yapmamız için denize uygun taş bulmamız lazım. 10 farklı yerde inceleme yapıldı. En uygun yerin bu bölge olduğu gösterildi."

Karaismailoğlu, projenin hem bölge ekonomisine hem de Türkiye'nin ticaret hacmine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Hızlı tren projeleri
Anadolu'nun her tarafında bir projemiz var. Devam eden projelerimiz de var. İşlerimizin peşinde koşmaya devam ediyoruz. Yolların güvenli ve konforlu hale getirmemizle trafik kazalarında azalma meydana geldi. 
Demir yolu alanında önemli çalışmalarımız var. 102 kilometrelik Konya-Karaman hattını da işletmeye almak için testlerimiz başladı. Şu anda 3500 kilometrelik hızlı tren inşaatı var. Ülkemizin her yerini hızlı trenle buluşturacağız. Yerli ve milli trenin 2023'te seri üretimine geçeceğiz.

Köprülerin zarar ettiği iddiası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, köprülerin zarar ettiği yönündeki eleştirilere de değindi, sadece Avrasya Tüneli'nin 4 yılda ekonomiye olan katkısını dile getirdi.
"111 milyon saat zaman tasarrufu yapıldı. 152 bin ton yakıt tasarrufu yapıldı. 64 bin ton emisyon azalmasından dolayı tasarruf yapıldı. 1,3 milyon araç kilometre azalması sağlandı. Bunun 4 yıllık ekonomiye faydası 6 milyar TL"
Salgın döneminde internet kullanımı
Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'ye kişilerin, örgütlerin ve hatta bazı ülkelerin siber saldırılar gerçekleştirdiğini aktardı.
"Siber saldırıları siz bilmeden biz onları önlüyoruz. Müdahale merkezimiz var. USOM burada çok yetkin uzman arkadaşlarımız çalışıyorlar. Zafiyet ve saldırılara karşı teyakkuz halindeler çok başarılı çalışmalar var. Orada gece gündüz çalışan çok ciddi bir ekibimiz var"
Ulaştırma Bakanı, salgın sürecinde internet kullanımındaki kapasitenin yüzde 58 oranında arttığını da belirtti.

--------------------------------------------------------------------


Yorum Yap

AK SEO |

Daha yeni Daha eski

Konu Üst Reklam

Konu Alt Reklam